
Gaunami ženkliukai
Sunkumo lygis
LengvaSukurta
Specialistas:
Birutė StukėTema:
KlimatasTeritorija:
NepriskirtaUžduotis
Teisingai išspręsk testą iki spalio 26 d. ✅ ir laimėk prizą savo klasei 🏆!
🍎 Ar žinai, kad rinkdamiesi sezoninį maistą padedame gamtai 🌍, klimatui ☁️ ir savo sveikatai 💪?
Sezoniniai produktai – tai vaisiai ir daržovės, kurie šiuo metu auga Lietuvoje 🇱🇹, arba gali būti natūraliai išlaikomi be didelių energijos sąnaudų (pvz., rūsiuose 🏠 ar sandėliuose 🧺).
⚡ Kai produktai užauginami ar atvežami iš toli, jų gamyba ir transportavimas reikalauja daug energijos – reikia šildyti šiltnamius 🔥, palaikyti žemą temperatūrą šaldytuvuose ❄️, naudoti kurą sunkvežimiuose 🚛 ar lėktuvuose ✈️. Visa tai didina anglies dioksido (CO₂) išmetimą į atmosferą, o tai prisideda prie klimato kaitos 🌡️.
Todėl žiemą mūsų šalyje tinka valgyti burokėlius, morkas, bulves, kopūstus, moliūgus, obuolius bei konservuotas daržoves 🥔🧅🥕🎃🍏.
Tuo tarpu braškės, pomidorai ar agurkai, auginami šildomuose šiltnamiuose, turi didesnį anglies pėdsaką, nes sunaudoja daugiau energijos.
Laimėk prizą savo klasei 🏆!
Teisingai išspręsk testą ✅ iki 2025 m. spalio 26 d., o mes atsitiktiniu būdu 🎲 išrinksime 40 laimingųjų, kuriems padovanosime plakatą „Šlapynių paukščiai“ 🐦 arba 🌱 „Šlapynių augalai“.
Žemiau pateikiamas paveiksliukas, koks sezoninis maistas yra geriausias Lietuvoje. Atidžiai įsižiūrėk ir spręsk testą 🧠.
